Hem
Händelser
Fotogalleri
AT i Sverige
Till Salu
Historia
Rasstandard
Styrelse
Webbsidor
 

Lycka till i tävlandet med era tekeer.

 

Klubbkläder!

Det finns klubbjackor och tröjor, ring Gunvor 018-39 30 81 för att veta mer. Bild på jacka.

 

Bilder

Vi ser gärna att medlemmar skickar in bilder och berättelser om sina Achaltekeer och korsningar. Använd e-mail eller post till Anne eller mig (ordförande i föreningen).

 

 

Rastandard för Achaltekeer

 

Kännetecken:

Huvudet är proportionerligt till kroppen, lätt, torrt med breda ganascher, profil med rak eller konvex nosrygg. Liten ofta karaktäristiskt böjd mule. Ögonen är stora, ofta med en säregen, holkad ögonöppning, påminnande om rovfågelögon. Öronen är högt ansatta, långsmala och mycket rörliga. Nacken är lång och bred. Halsen är högt ansatt, lång, rak och mycket smidig. Huvudet är ansatt i en skarp vinkel. Manken är hög, lång och välmusklad. Bröstet har nöjaktigt djup med ovala revben. Rygg och länd är långa och raka. Brett, långt kors med normal lutning. Kraftfullt med muskulatur som går långt ner till hasen. Svansen lågt ansatt. Ben raka och torra med solida och väl utvecklade ledgångar. Långa kraftiga senor. Små hårda hovar.  Hårremmen är tunn. Pannlugg, man och svans är gles och saknas ibland helt. Inget hovskägg. Färger finns i stor variation av: svart, svartbrun, brun, fux, gulbrun, isabell, pärlvit, gräddvit och skimmel. Ofta har rasen en unik metallglans kombinerad med grundfärgen. Många av färgerna är också kraftigt apelkastade.

 

Egenskaper:

Rörelserna är vägvinnande, smidiga, elastiska och mycket bekväma gångarter. Rörelsemönstret för rasen är unikt då achaltekeern bär halsen högt med nästan orörligt bäcken. Bakbenen rör sig brett och fritt med stora steg och starkt påskjut. Dessa egenskaper tillsammans ger ett intryck av en mycket lätt, flygande, otvungen trav. Achaltekeern har ett säkert tekniskt kraftfullt och flackt språng över hinder. Rasen är mycket vig och drar upp både framben och bakben väl under sig i språnget. Dock sänker de inte huvudet särskilt lågt. Användningsområden: achaltekeern är en allsidig häst som presterar väl i de flesta grenar inom modern hästsport.

 

Resultat:

I dressyr tog på 60 talet tekehingsten Absent tre medaljer i tre olympiader. Guldmedaljen i Rom vann han  på en poäng av 82,4%. Det officiella höjdhoppsrekordet innehas av hingsten Polygon som hoppade 2,25m. Längdhoppsrekordet innehas av hingsten Perepel som hoppade 8,78m. Den USA födde achaltekeer hingsten Sengar var långlistad till USAs OS-lag i fälttävlan inför OS i Atlanta 1996. De flesta Achaltekeer testas på galoppbanan i Ryssland och Turkmenistan. De har följande rekord på slätlöp: 1200m - 1.16,7 1600m - 1.43,6 2400m - 2.41,6. Achaltekeern testas ofta i Ryssland och Turkmenistan i så kallade "probeg". De mest kända är de  ritter som utfördes 1935 och 1988, man red då en sträcka på 430 mil mellan Ashgabad och Moskva på 84 dagar.

 

Sverige har en rasförening för Achaltekeer. Svenska Achaltekeer föreningen, SVATF. Där kan du bli medlem om du vill stödja föreningen i dess arbete att sprida information om rasen eller om du äger en renrasig eller korsnings achaltekeer. Föreningen kan också ge information om var du kan se rasen i Sverige eller vilka avelshingstar vi har i landet.

www.achaltekeer.se

E-post: svenska@achaltekeer.se

Bli medlem: betala 200 kr på postgiro 90986-1 glöm ej namn och adress och e-post adress om du har det.

 

 

YourCompany.Com © 2003 • Privacy Policy • Terms Of Use